Tintin i retten

05.05.10 at 15:13 Legg igjen en kommentar


Vi har for vane å omtale en viss belgisk guttepjokk på disse sidene, men i dag er den en annen ung belgier ved navn Tintin som får stjele overskriften(e). Kongoleserern Bienvenu Mbutu har gått rettens vei for å  forby forlaget bak Tintin-serien å utgi Tintin i Kongo. Albumet er kreert av den nå avdøde belgiske nasjonalhelten Georges Remi, eller Hergé som han gjerne kalles. Anklagen går blant annet ut på at albumet  «framstiller afrikanere som barn, som ikke vet hva to pluss to er, og som kneleler for de hvite».  Dermed er det duket for et nytt eventyr for den unge reporteren – Tintin i retten.

AVSTEMMING NEDERST I SAKEN

Albumet ble gitt ut i 1931,  da Den demokratiske republikken Kongo var en belgisk koloni med det fengende navnet Belgisk Kongo. Da Tintin-skaper Hergé skulle gjentegne albumet i 1946 ble det gjort en rekke endringer for å gjøre det mer spiselig. Blant annet ble en skoletime i belgisk geografi endret til en mattetime: «Mine kjære venner. I dag skal jeg snakke om deres fedreland: Belgia!»

Mbutus søksmål føyer seg til en lang rekke disputer over  tegneserieboka. Da albumet skulle lanseres på det skandinaviske markedet i 1975 ble en scene hvor et neshorn ble sprengt i luften med dynamitt fjernet. I 2007 ønsket den britisk menneskerettighetsorgansisasjon Commission for Racial Equality boken fjernet fra landets bokhandlerer. Kjeden Borders og Waterstone’s valgte da å plassere boken i voksenseksjonen. I USA utelot utgiveren Little, Brown Books Tintin i Kongo da de skulle relansere hele Tintin serien. Senere ga de ut også Tintin i Kongo, men nå med en klar og tydelig advarsel om at «Deler av dette arbeidet gjenspeiler koloniale holdninger fra tiden det ble skapt i, og kan ansees kontroversielt».  Også svenskene har hatt sine diskusjoner om Tintin i Kongo hvor en svensk-kongoleser anmeldte albumet til Justitiekanslern for hets mot en folkgruppe.

Marc Roadwell, som representerer rettighetshaverne til Tintin i dag mener serieskaperen hadde en naiv holdning, og at han var et barn av sin tid. – Hergé har senere selv sagt at Kongo-boken ble preget av fordommene i det borgerlige samfunnet han vokste opp i. Han visste bare ting om disse landene som han hadde blitt fortalt. Denne historien er et produkt av sin tid, og hensikten var ikke å støte eller såre noen, sa Roadwell til BBC i 2007.  Herge har alltid hevdet at historien ble tegnet i en tid da belgierne trodde de gjorde noe bra i Kongo.

For Mbutu holder ikke forklaringen om at Hergé var et barn av sin tid. Han mener albumet sprer rasisme. – Svarte blir fremstilt stereotypt som late og fete og dumme. Dette forhindrer afrikanere å utvikle et positivt selvbilde, skriver Mbutu i klagen.

For å forstå hvor stor Tintin er i Belgia trenger man bare ta en liten rusletur i Brussel sentrum. Store veggmaleri med motiver av blant annet Tintin og hans følgesvenner pryder 35 bygg i den belgiske hovedstaden. Man skal heller ikke gå langt for å finne storslåtte statuer av Kong Leopold II. Mannen som opprettet Fristaten Kongo som sin egen private lekestue, forårsaket død og fordervelse for flere millioner kongolesere, og gjorde alt han kunne for å tappe landet for resurser under påskudd av å skulle «siviliserer lokalbefolkningen».

Hva synes du bør skje med Tintin i Kongo?


Reklamer

Entry filed under: 1 Tante Ping rapport. Tags: , , , .

Manneken maniacs Jeg Rødhette, du ulven?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier

Følg Tante Ping på Facebook!

Eller legg igjen epostadressen din her

Bli med 6 andre følgere

Blog Stats

  • 16,042 hits

Twittertante


%d bloggere like this: